FORÅRSJÆVNDØGN

Solen passerer ækvator. Dag og nat er i balance. Lyset og dagen gror.
Forårskræfterne vokser og vækker livet i os og lader kærligheden blomstre.
Jævndøgn fejres med forårsblomster i huset, og gækkebreve sendes til venner.
Der spises et let, frisk måltid, og der drikkes en ønskeskål.
Moder Jord takkes med glæde og lidt vin spredt over den bløde jord.
Du beder og ønsker mod, styrke og kærlighed til at åbne dig for forårets under. Dette er en af heksenes sabbatfester.

Jævndøgnsfesten – fuldmåne efter jævndøgn
Festen for gudinden Nerthus – En fredsfest

Når Moder Jords åndedrag forenes med solens varme, spirer kornet i jorden. Engang kunne dette ske ved forårets første fuldmåne. Jordens frugtbarhed blev fejret ved, at gudinden kørte over markerne i en smukt smykket vogn trukket af køer.
Præstinder, præster og slavinder fulgte hendes spor og kastede frø over muldede marker. Hvor gudinden kom frem, var der fest, kærlighed, blomster og fred.Folket modtog gudindens gaver, festede, drak, dansede og elskede på den lune Moder Jord. Denne dag er en fest for forår, kærlighed,udødelighed og fred, og farven er grøn. Moder Jords kræfter fødes på ny. Frugtbarhedsgudinden Idun hentes af Freja i fugleham. Hun bærer Idun som forårets frø i sit næb.
Gudinden Nerthus er Moder Jord, vor første gudinde. Hun favner alle jordens kræfter med visdom og fred. Med hende sår du glæde, fred og kærlighed på din jord. Freja er fred – Nerthus’ datter, kærlighedsgudinden, som fylder dit hus med frugtbarhed og rigdom. Idun fylder dig med forårets spirer, evighedens æbler. Idun genføder dig i kærlighed.

Alteret er en vogn med udsprungne grene, påskeliljer og andre forårsblomster. Vognen er dækket af et tæppe. Gudinden er synlig og usynlig. I en skål enten på eller ved vognen har I blomsterfrø til at sprede over marker og jord.
Når I er samlet, og cirklen er lukket, vækker I gudinden i jer – forener jer med Nerthus og fylder vognen med ønsker om fred, kærlighed, genfødsel, forår, varme, glæde og kraft. Med vognen forrest bevæger alle sig som en spiral over landskabet, der skal befrugtes med gudindens frø.
Vigtigt ved dette ritual er bål, varme og bevægelse, da det er koldt. Le, dans, hop på stedet og i cirklen. Begynd med ‘Bro, bro brille’, hvor I hopper over bålet eller dans boogie woogie og andre varme danse.
Nerthusfesten er ofte sammenfaldende med påsken.

Påske

Skærtorsdag spises ni slags grønt som symbol på fastens afslutning og for at bevare sundheden i året, der kommer. F.eks. skvalderkål, dueurt, tusindfryd, røllike, kløver, mælkebøtte, brændenælde, fuglegræs, stikkelsbær, jordbær, karse, grønkål.
I påsken spises der rigeligt med æg, der er tegn på frugtbarhed. Jo flere æg man spiser, jo mere frugtbar bliver kvinden, og jo mere potent bliver manden ~ siger man.
Nu behøver man jo ikke at grovæde æggene. Blot at trille dem og klinke dem giver del i frugtbarheden. At slå æg i stykker er symbolsk at bryde skallen, så forårets lys kan trænge helt ind i sjælens dybe kroge. Efter denne omgang ægknusning og forårstilbedelse vil alle kunne modtage foråret med energi, glæde og opfindsomhed.
Påskens farver er gul og grøn, og æggenes farve er rød.

April

I denne måned blomstrer violerne, og de sendes til den elskede. Det giver trofast kærlighed.
Violhonning indtages i tilfælde af forkølelse.