• LATIN: Sambucus nigra.
  • ENGELSK: Elder.
  • VOKSESTED: Skove, haver og hegn.
  • PLANTEDEL: Blomster, bær, blade og grene.
  • SAMLETID: Grene høstes  valborg-, sankthans-, og allehelgensaften. Blade høstes forår, blomst høstes og spises sankthansaften, bær samles fra jævndøgn til allehelgensaften, flyvehyld samles sankthansnat.
  • ELEMENT: Luft.
  • PLANET: Venus.
  • ÅNDER OG GUDER: De små folk, hyldemor, Hulda, Holla, Venus, Freja, Hel.
  • EGENSKAB: Rensende, beskyttende, helbredelse og kærlighed.

Dyrkelsen af hyldemor, huldren har spredt sig fra Rold skov (Norden) til resten af Nordeuropa.

Hylden er gammel og så verden før vi vandrede på jorden. Hyldemor kan så mange historier, at heksene og alskens skovfolk flokkes ved hendes stamme for at lytte.

Selv Gudinden Freja søger i hylden når hun besøger jorden.

Søger du de små folk i skoven sætter du dig nær et hyldekrat og lytter til hyldens eventyr i natten, og kan du se over eng og å vil de være som lys i natten.

Men sov ikke under en hyld i skoven – du vil ikke finde ro.

Kast ikke hyld i ild og tis ikke på hende.

Hyldetræet skal æres, for alt på hylden kan bruges til overlevelse og helbredelse. De grønne bær bruges i salve mod gigt og andre skavanker. De grønne blade til såromslag og som en del af den gamle jyske sårsalve.

Hyldens blomster bruges som sveddrivende og rensende middel ved infektioner feber og forkølelse.

Barken får dig til at kaste op, hvis du er forgivet.

Hylderod brugtes mod livmoderens sygdomme.

Og de røde hyldebær til saft.

I den mørke tid drikkes hyldesaft mens der fortælles eventyr og spøgelseshistorier, for Hyldemor, der lever i træet, er gammel og kan mange gode historier om sin tid i skoven.

Derfor skal du aldrig have hyldetræ i soveværelset, for så han du ikke sove for drømme.

Alle de væsener beriger hylden – så en hyld er god at have ved huset. Giver du træet lidt mælk Valborg nat, kommer du ikke til at mangle mad.

Spiser du hyldeblomst Skt. Hans aften bliver du ikke syg. Du kan servere dem som pandekager for hele familien – så er den kureret i et år.

At kaste sygdomme på en hyld

Skulle ulykke og sygdom alligevel være ude, går du blot til hylden og læser sygdommen i den. Når du mærker feberen bider i dig, binder du en uldtråd (eller bomuld) om benet. Du sover med tråden. Torsdag efter solnedgang går du til hylden. Du beder hylden tage sygdommen.

Jeg siger altid et vers jeg lærte i min barndom:

Hyldemor jeg beder dig
tag denne sygdom væk fra mig
En gammel form for påkaldelse er:
Her kommer jeg med min kolde til dig
kom du så med din sundhed til mig

Det var skade at kommandere med jorden eller tro man havde magt over den, men at bede om jordens glæde, grøde, sundhed, helbredelse og beskyttelse kunne aldrig skade.

Er det tandpine tager du en lille stik fra træet og roder ved den smertende tand og sætter stikken tilbage i træet.

Det bryder i tænderne mine
gid det sad i rødderne dine.

Du binder nu tråden om træet. Og din sygdom forsvinder.

Træer bliver ikke syge af at du overfører sygdomme til dem. Træer har det som børn: de elsker opmærksomhed og tilbedelse. Men træet kan selvfølgeligt blive slidt af al den opmærksomhed og det kan forkorte dets liv.

Bryd derfor ikke grene eller snit i barken – selv om det måske står i en gammel opskrift – hvis du samler den første kvist på jorden virker dette ligeså godt.

Husk at hvis du fælder et magisk hyldetræ går sygdommen i den, der fælder træet.

Du kan sagtens bruge træet til mad og medicin blot du ærer træet før du plukker dets blomster.

Brækker du en gren på et magisk træ slår lynet ned i dit hus.

Dette er den pure sandhed – ved mit skel har jeg en gammel Hyldemor jeg har tilbedt i årevis. Hun er den hyld, der blomstrer først.

Så en sommer fik jeg uventede gæster til kaffe. Jeg smuttede ned i krattet og plukkede hurtigt hyldeblomster til pandekager og brækkede i hastværket en gren.

Ja, ja – tænkte jeg – overtro, og så jeg ilede hjem og bagte hyldepandekager. Men jeg var næppe kommet inden for døren før skyerne trak sig sammen og tordenen brød løs og inden elkedlen havde fået kogt vand til kaffe var lynet slået ned og havde afbrudt strømmen.

Efter solnedgang og først følgende torsdag var jeg at finde ved hylden, hvor jeg ofrede en liter økologisk mælk plus et grødmåltid til nisser og andet godtfolk – blot for at være på den sikre side.

Jeg advarer jer: begynder I at se skoven som sjæl, som kraft, som duft og smag, vil I undres over de sammenhænge og længsler, det vækker!