URTER OG SANKTHANS

Urterne er nu fyldt med jordens opadstigende safter og solens lys. Fra sankthans svækkes deres kraft.

Før klokken 12 middag går du til en gråbynke og samler ønskesten. Planten hænger du ved din dør som beskyttende lykkebringer.

Du finder en ny bynke og i den indfletter du, det der hæmmer og stopper dig, dårlige vaner, sygdom, træthed, irritation, melankoli, nedslidte mønstre og evige gentagelser af dumheder og fejl, eller hvad du nu er træt af. Du binder planten som en krans, hænger den udendørs og brænder den på bålet om aftenen.

Når solen står højt på himlen, går du til kilden, bader dig i vandet og lader solen tørre dig.

Du samler perikum og pynter huset med blomsternes beskyttende røde prikker.

Ved aftentide er der heksering med bålet som centrum. Du mærker jordens og solens uendelige vandring gennem mørke og lys, du takker kærlighedens og sommerens frugtbare gudinder Freja, Hertha, Rhea, Vesta, Artemis, kilden og vandets gudinder Mariamne, Isis og Morgam. Til hylden, Frejas træ, ofres vin, og hendes blomster spises.

Ved midnatstide er der elverdans og indsamling af de sidste urter: hasselkæppe, pil, eg, flyverøn, flyvehyld, ene, bregnefrø, der gør dig usynlig. Jernurt, djævelsbid og mesterrod, der bruges til megen god magi.

Gå over kirkegården, hvor du fra syv grave plukker syv forskellige urter. Disse hjælper på al sygdom, modstand og alskens forhekselser. Ligeså gør sten, mos, kirkebly og kirkegårdsjord. Plukningen foregår sagte, varsomt og i tavshed, da du ellers ikke vil fornemme gravenes budskab til dig.

Kan du slæbe mere, plukker du på vej hjem ni blomster og lægger dem under din hovedpude. Får du tid til at sove denne nat, vil du drømme om din tilkommende. Drømmer du ikke, kan du i stedet spå om dit ægteskab, parforhold eller kæresteri i året, der kommer. Hæng to sankthansurter med hovedet nedad et lille stykke fra hinanden. Enten på opslagstavlen eller i loftsbjælken. Den venstre er dig, den højre din kæreste. Lad dem hænge til jul. Skyder de ved juletid små skud, der gror mod hinanden, får du en kæreste, eller beholder den du har. Går den højre plante ud, bliver du forladt. Gror de fra hinanden, vil I gå fra hinanden inden et år.

Sankthans er urternes farver: grøn, rød, gul og hvid.

I den milde lyse nat er lyset nu så stærkt at det gennemtrænger mørket. Alle skovens skjulte ånder kan i denne magiske nat ikke skjule sig i mørket – så i denne nat er de synlige for alle dødelige.

Så det er natten for Elvermøder – lygtemænd.
Den fæle mosekone brygger i mosen og prøver med sine langpatter at indfange dig.
Hvis du ikke vogter dine skridt ender du dine dage i et hed uendelig elskovsfavn i den dybe mose.
I denne nat er naturens kræfter ni gange så stærke som alle andre nætter.

Dette er det magiske øjeblik for indsamling af trylleurter.
Lidt pilekvist samlet ved vand giver dine ønsker kraft.
Den hemmelige flyverøn, der aldrig har rørt jorden med sine rødder, vil beskytte dig og holde alt ondt fra din dør. Selv skattevæsenet blot du sætter dem på kors over brevkassen – ellers sættes de over kors over døren.

Spis lidt hyldeblomst – hun holder sygdom og sult fra døren.

Men frem for alt er det den helt rigtige dag at bade i kilderne.
Kildevand på kroppen Skt. Hans aftens dag og nat giver dig sundhed, kærlighed og styrke i året der kommer og er du syg vil dine sygdomme flyde bort med vandets rislen.

Du kan sove ude denne nat på de magiske steder. Høje og kilder er kraftfulde og fulde af væsener, der vil forstyrre din søvn men give dig sandhedsdrømme og klare dit sind så du går styrket ind i fremtiden.