VINTERSOLHVERV

21. – 24. december

Denne fest er årets begyndelse. Julen er hjulet på tidens rok, der spinder årets tæppe, og nu er klar til at hvile, indtil rokken spinder igen helligtrekongersaften.
I julen fødes solen af mørkets livmoder’. Mørket forvandles til lys. Julen er fødselsfesten for solen, lysets fest, træets, glædens, kærlighedens og barnets fest. Der pyntes med mistelten og kristtorn, og hjerter hænges overalt. Der pyntes med træer, grønne grene, røde og hvide lys, og julebukken får sin hædersplads. Grød spises som et helligt fødselsmåltid, og der ofres til husånden, hjælperen, den lille nisse på loftet. Der gives med glæde til mennesker i alle lande, himlens fugle og markens dyr. Der leges, gættes gåder og fortælles historier.
Intet hjul drejer, solen skal have fred til at fødes, og tiden hviler med festen. Julen er hviletid, nyd det.
Gudinderne er solen, lyset, moderen, barnet og Jesus.

Januar

Den dybe, kolde vinter begynder og Moder Jords kræfter arbejder dybt i mørket. Det giver koncentration, og tiden egner sig til det indre arbejde, meditation og fortælling af spøgelseshistorier, eventyr, varm saft, te og æbleskiver.

Nytårsny

Første fuldmåne efter vintersolhverv skal du starte de projekter, du ønsker at arbejde med i det nye år. Nytårsny er ønskeopfyldende og en sikkerhedsventil for økonomiske problemer.
I folketroen udføres ritualet fra sortmåne til første gang nytårsny bryder gennem skydækket.

Sortmåne – ‘Hvad jeg vil i året-ritual’

Klæd dig godt på, da det som oftest er bitterligt koldt denne nat. Medbring det du ønsker at arbejde med. Vil du rejse, så medbring pas og rygsæk, vil du skrive, medbringer du blyant, papir og skrivemaskine, skal du tegne eller male, medbringes pensler, musikere medbringer klaveret osv.
Således belæsset vandrer du i den sorte nat, til mørket og månen har fattet din magi.

Nymånens lys

Sikrer penge i huset i året, der kommer. Du vandrer i månens lys med tegnebog, mønter eller sedler i dine hænder og lader månen lyse på dem. Mens du nyder den klare fro st, beder du månen følge dig med energi, mad, penge, tøj og varme.
Vel hjemme lægger du mønter og sedler i vindueskarmen, hvor du lader dem ligge, til du er absolut i bekneb. Næste nytårsny vil du se, at pengene stadig ligger der, og at der altid har været penge, mad og varme i huset.

Helligtrekongersaften
5. januar – trettendedagsjul

Dette er aftenen for spejlmeditation. Du stiller dig foran et spejl med en lysestage, der helst skal være syvarmet, og siger:

Hellige konger tre
lad mig i denne nat se
hvis dug jeg skal sprede
hvis seng jeg skal rede
hvis navn jeg skal bære
med ære.

Så vil din tilkommende prins dukke op i spejlet med eller uden hest, alt efter ønske. Denne spejlmeditation, der var udbredt, da jeg var barn, rummer en rest af en ældgammel meditation, som er klarest i januar-februar måned.
I stedet for at bede prinsen dukke op, kan du bede om at se dig selv, dine mange ansigter, facetter og liv.
For at vedblive at elske dig selv gennem alt, hvad du ser, er det vigtigt at kysse dit spejlbillede, før du starter, og når du slutter meditationen.
At pigen skulle se manden og ikke sig selv, skyldes at vi i mange århundreder var henvist til en kummerlig tilværelse, hvis vi ikke fandt en prins til at forsørge os, beskytte os og give os identitet.
I vor tid kan kvinder roligt se sig selv i øjnene og skabe et frit, selvstændigt liv.